Det självklara valet

Pernilla Nilheim hoppar in i sin Fiat 500, sätter på sig sina knallröda solglasögon av märket Ray-Ban och kör sedan iväg från lagret i Flemingsberg. I högt men säkert tempo kör hon, på italiensk vis, sin dagliga tur till sina kunder runtom i Stockholm. Solen skiner, klockan är strax efter elva på förmiddagen och luften är ganska sval för att vara i mitten av oktober.
Foto: Jörgen Appelgren

Andra vinfirmor eller andra företag som levererar ut till kund skulle kanske välja en större bil; en pickup eller lastbil. Med stora dekaler på och med en speciell chaufför som ansvarar för just leveranser.
Men för Vinolio, som Pernillas företag heter, är Fiat 500 det självklara valet. Vad kan vara bättre än denna minimala italienska familjebil med ikonstatus? Hon får in allt hon behöver och kan parkera där andra inte ens skulle försöka. Vad det är för motor och övrig prestanda är heller inte intressant. Den fungerar ju.

Foto: Jörgen Appelgren

Hon stannar bilen tvärt på dagens första leveransadress och hoppar ur bilen. Sedan dubbelkollar hon snabbt i telefonen vad restaurangen ska ha för vin.
Inom loppet av några minuter har hon spritt glädje på restaurangen med sin strålande personlighet samt levererat några lådor av hennes fantastiska viner. För Pernilla är det viktigt att ha den här kontakten med kunderna. De som fått upp ögonen för hennes viner brukar också vilja prata några minuter. Inte så konstigt att fler och fler blir intresserade när hon säljer några av Italiens bästa ekologiska viner från några av samma lands mest spännande producenter.

Pernilla stora passion är vin från unika vinbönder i Italien som odlar naturligt utan bekämpningsmedel. Som gör vin utan tillsatser så nära ursprunget man kan komma och som har en stor respekt för naturen och en passion för det de gör.

Foto: Jörgen Appelgren

Det gör viner som smakar mycket, med komplext karaktär med en lång eftersmak. Doften är så tydlig att man kan känna och se platsen framför sig där druvan är odlad.

Dessutom känner Pernilla alla sina bönder väl och kan berätta om dem, hur och var vinet är odlat. Hur vinmakarna är som personer, var de kommer ifrån och varför de odlar vinet på det sätt de gör. Pernilla utstrålar en sådan värme och har ett engagemang som smittar av sig. Det är en ärlighet i hennes val av vin, hon säljer det som hon själv älskar.

Foto: Jörgen Appelgren

Bönderna som odlar de här vinerna känner att deras hantverk förvaltas väl av den svenska vinvärldens största eldsjälar; Pernilla Nilheim.

Hon har hittat helt rätt i den här snåriga vinvärlden och ändå är det en slump att hon ens började med import av vin. Hennes idé var att köpa och sälja andra delikatesser som t.ex. olivolja. Hon var helt oförberedd på att det var vin som var hennes framtid.

När slumpen är som mest rättvis, blir det som för Pernilla och hennes Vinolio, perfekt.

 

Foto: Jörgen Appelgren

Fakta:

Namn: Pernilla Nilheim.

Född: 1968.

Bor: I Enskede i Stockholm med familj.

Har drivit den prisbelönta restaurangen ”Spaghetteria Zucchero”.

Driver nu företaget ”Vinolio” sedan 2016.

Transportbil Fiat 500. 3 m lång , 185 l bagageutrymme.

Foto: Jörgen Appelgren
Foto: Jörgen Appelgren
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.