Everything goes to hell

Fotograf Jörgen Appelgren
Foto. Jörgen Appelgren
Den 10 april 1912 lämnar fartyget Titanic Southampton i England på sin jungfrufärd mot New York, USA. Ståtligare fartyg hade inte funnits tidigare och heller inget lyxigare. En biljett i första klass, kunde kosta 100.000 kronor. Fartyget var det absolut bästa världen hade skådat. Helt fulländat – och framför allt säkert.

Som alla vet slutade resan med en katastrof. Efter en krock med ett isberg sjönk det till botten i det iskalla vattnet. Omständigheterna var också urusla redan från början. En stor brand drabbade fartyget några dagar före sin första resa och metallen i skrovet hade varit rödglödgad och slagit sig och därmed hade materialet utmattats. Rederiet målade hastigt över skadan och låtsades som om ingenting hade hänt. På just den punkten där metallen skadats, träffade det isberget som man oturligt nog körde på. Det var strax före midnatt 14 april. Två timmar senare sjönk Titanic. Man tror att 1.514 människor miste livet den natten.

Foto. Public domain

I låten Everything goes to hell sjunger Tom Waits ”I don’t believe you go to heaven when you’re good. Everything goes to hell, anyway”.

Så är det i livet. Känslan dyker upp ibland när man minst anar det fastän man är snäll och sköter sig, återvinner och betalar räkningar i tid.

– Ska det vara så här, skeppet sjunker ju? Allt håller på att gå åt helvete. Det är slut.

Det är vid det tillfället man ska ha en flaska Champagne att dricka. Att lyssna på orkestern, som valt att stanna ombord, istället för att förnedra sig vid de redan överfulla livbåtarna. När man inser att ”nu är det över”, jag kan inte göra mer, fartyget är dödsdömt. Gör något bra den sista tiden, drick något riktigt gott och njut av den tid du har kvar.

Om man bortser från 2015, så är 2012 en av de bästa årgångarna i Champagne sedan år 1996. Allt stämde, druvor mognade bra och fick högre koncentrerad och mer komplex smak. En exceptionellt bra årgång.

Foto: Jörgen Appelgren

Det finns flera sorters Champagne att välja på, när man står inför faktumet att ”nu går allt åt helvete, nu sjunker vi”. Nu vill jag dricka något gott innan allt är över.

En av dem är Palmer & Co, Vintage brut 2012. Förstås magnumbutelj, som är perfekt för två, om bara en dricker. Är man två får man helt enkelt ta två flaskor. Det konstiga är att den inte ens är dyr, fast den är fulländad.

Hur många på Titanic som drack Champagne 14 april vet man inte, men de fick tyvärr inte prova årgång 2012 den olycksaliga natten. Men det får vi.

Njut av den, om det så är det sista ni gör. Everything goes to hell, anyway.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.